Gustav

das Bauer Kabinett

für Architektur

logovertfit

woensdag 8 februari 2023

A-Stay Diegem: tijdelijk wonen en werken op één locatie


das Bauer Kabinett maakt deel uit van het team dat instaat voor de realisatie van het complex A-STAY te Diegem. Dit biedt mensen een verblijfplaats gaande van één nacht tot 1 jaar en verhuurt daarbij ook kantoren. Dit alles op één locatie, in één project. Het delen van kantoor- en verblijfsfaciliteiten zoals parkeren, lobby, wasserij,… is een win-win situatie zowel qua mobiliteit, energieverbruik als sociaal contact.


In eerste fase wordt de toren voor kort en middellang verblijf gerealiseerd. De gevel is eenvoudig en modulair gehouden, heeft grotere raampartijen op de onderste verdiepingen die willekeurig evolueren naar een kleiner raster op de bovenste verdieping waardoor een eenvoudige maar elegante gevel ontstaat. De grotere ramen hebben een vast zonweringselement, de kleinere ramen zijn dieper geplaatst om oververhitting te voorkomen. Elke kamer heeft daarom één groot venster of twee kleinere vensters. De toegang wordt geaccentueerd door de luifel en de grote buitentrap.
In een complex van 24.000 m2 zullen zakenmensen zich vermengen met studenten die een cursus van een semester volgen, met dagjestoeristen,  met de expat die aan een project van een jaar werkt, met de studio-bewoners die genieten van alle diensten en activiteiten.

De centrale ontmoetingsplaats is een gedeeld gelijkvloers gebied. Dit zorgt voor een levendige sokkel waar incidentele ontmoetingen plaatsvinden, waar vergaderzalen ‘s avonds transformeren in evenementenruimtes en waar boekingen, reserveringen, deelfietsen, evenementen en andere behoeften worden beheerd door het A-STAY-netwerk.

Het project omhelst een ondergrondse parking over drie niveaus, een sokkel op de begane grond en 3 torens: de eerste toren biedt 210 units van 20 m² voor kort en middellang verblijf, de tweede is een bestaand kantoorgebouw dat wordt gerenoveerd en geïntegreerd in het project, de derde biedt een 100-tal units van 45 m² tot 90 m² voor lang verblijf, inclusief adembenemend uitzicht over Brussel.

Smak-architecten is de hoofdarchitect en wordt voor de opmaak van het uitvoeringsdossier en het opvolgen van de bouwwerken bijgestaan door das Bauer Kabinett.