Gustav

das Bauer Kabinett

für Architektur

logovertfit

woensdag 8 februari 2023

Wedstrijd gewonnen!


Samen met MH1 architecten uit Maastricht en Peritas, studiebureau voor technieken en stabiliteit, heeft das Bauer Kabinett de architectuurwedstrijd voor een nieuw parkeergebouw aan de Badenlaan te Middelkerke gewonnen. MH1 architecten ontwierp een gebouw dat door haar subtiele volumetrie en uitgekiende organisatie een maximale bezetting weet te koppelen aan een minimale impact op de omgeving. Het gebouw over 4 bouwlagen en een dakparking zal plaats bieden aan ca 475 wagens. De jury waardeerde de duidelijke expertise op het vlak van parkeergebouwen en de heldere organisatie van het studieteam. Das Bauer Kabinett zal hierin de coördinatie op zich nemen en instaan voor de bouwaanvraag, uitwerking van het uitvoeringsdossier en de werfopvolging.

Uitgangspunt voor dit ontwerp is het beperken van de impact van een parkeergebouw van 500 parkeerplaatsen op de omliggende bestaande en toekomstige woningen. We beperken deze impact zowel door de behandeling van het volume als door een slimme organisatie van de circulatie.

Het reageren op, en inpassen in de omgeving wordt verder verfijnd in de architectonische uitwerking. Het afronden van de hoeken volgt de rijcurves en maakt het gebouw minder hard. Dit wordt versterkt door de gevel te zien als een verfijnde voile die over de structuur heen is gedrapeerd. Deze voile wordt uitgevoerd in verticale houten lamellen die ten opzichte van elkaar verspringen zodat er een geleding ontstaat die niet sec de verdiepingshoogte volgt.