Gustav

das Bauer Kabinett

für Architektur

logovertfit

woensdag 8 februari 2023

BIM im Garten


das Bauer Kabinett werkt mee aan het BIM-model van het project Elzenveld, de restauratie/renovatie/uitbreiding van een hotelsite. Deze site is gelegen in het centrum van Antwerpen, aan de botanische tuin. Het project omvat meerdere geklasseerde gebouwen, gaande van kloosterpanden over ziekenzalen tot een apotheek. Alle gebouwen worden aangepakt en het bestaande hotel zal uitgebreid worden van 33 naar 79 kamers met congreszalen en een horecagelegenheid. Het project omvat 4 fasen waarbij enkele tijdens de werken nog verder opgedeeld worden.

inplanting

Het volledige complex wordt gemodelleerd in Revit, zowel de bestaande als de nieuwe toestand. Bedoeling is niet alleen om over een asbuilt-model te beschikken voor de toekomst, maar ook om uit het model hoeveelheden te distilleren in functie van planning en budget. Het model wordt ook gebruikt voor raadpleging in Virtual reality.

das Bauer Kabinett werd gecontacteerd door 2Rebuild en Archi-co om in eerste instantie voor fase 1 het buitenschrijnwerk te modelleren en te integreren.

Elk raamtype werd in kaart gebracht en gemodelleerd in een family. In samenspraak werd bepaald welke functionaliteiten en parameters er per family nodig waren met het oog op een brede toepasbaarheid, gecombineerd met voldoende gebruiksgemak. Zo werden volgende functionaliteiten per raam- en deurfamily ingevoerd:

  • de diepte van de raamslag in de wand is instelbaar
  • de hoek van de slag aan de binnenzijde van de wanden is instelbaar
  • de hoogte en de breedte van de raam- en deurgehelen zijn instelbaar
  • de hoogte van de horizontale tussenregel is instelbaar, de verdeling eronder en erboven past zich evenredig hiermee aan
  • de dikte en uitsprong van de raamdorpel en het raamtablet instelbaar
  • De samenstellende materialen (kader en kleinhout, panelen, glas, tralies, dorpels en tabletten) van de raam- en deurtypes kunnen gekozen en aangepast worden


Er werden enkele bijkomende parameters gecreëerd om per raam- en deurgeheel te kunnen aangeven of:

  • dorpels behouden of vervangen moeten worden
  • het glas kan behouden blijven of niet
  • het raam als geheel wordt vervangen of niet
  • het raamtablet wordt vervangen of niet.

Naderhand werd das Bauer Kabinett gevraagd om ook voor fases 2 en 4 het buitenschrijnwerk te modelleren en bijkomend de nieuwe toestand voor fase 2 onder handen te nemen.
Ondertussen zijn we ook bezig met het modelleren van de nieuwe toestand van enkele deelfases van fase 1 (ziekenzalen, apotheek).

Tot nu toe werden er 48 raamfamilies gecreëerd voor 466 ramen en 30 deurfamilies, goed voor 36 deuren.