Gustav

das Bauer Kabinett

für Architektur

logovertfit

woensdag 8 februari 2023

Parkeergebouw te Middelkerke


middelkerke voor
 

De gemeente Middelkerke schreef eind 2016 een architectuurwedstrijd uit voor de realisatie van een nieuw parkeergebouw op de site van de bestaande randparking aan de Badenlaan in deelgemeente Westende. De bestaande parking barst al een tijdje uit haar voegen waardoor ook het achterliggend terrein is opengesteld als openbare parking. Dit terrein ligt echter in woonuitbreidingsgebied dat in de nabije toekomst wordt ontwikkeld als sociale woonwijk.

das Bauer Kabinett stelde een team samen met MH1 Architecten (NL) voor het ontwerp en Peritas Ingenieurs voor de stabiliteit en technieken, waarmee we laureaat werden van deze wedstrijd. MH1 Architecten ontwierp een gebouw dat door haar subtiele volumetrie en uitgekiende organisatie een maximale bezetting weet te koppelen aan een minimale impact op de omgeving. Het gebouw over 4 bouwlagen en een dakparking biedt plaats aan 443 wagens.

Uitgangspunt voor dit ontwerp is het beperken van de impact van een parkeergebouw van ruim 400 parkeerplaatsen op de omliggende bestaande en toekomstige woningen. Deze impact wordt beperkt zowel door de behandeling van het volume als door een slimme organisatie van de circulatie.
middelkerke-typeplan

Het reageren op, en inpassen in de omgeving wordt verder verfijnd in de architectonische uitwerking. Het afronden van de hoeken volgt de rijcurves en maakt het gebouw minder hard. Dit wordt versterkt door de gevel te zien als een verfijnde voile die over de structuur heen is gedrapeerd. Deze voile wordt uitgevoerd in verticale aluminium lamellen die ten opzichte van elkaar verspringen zodat er een geleding ontstaat die niet sec de verdiepingshoogte volgt.

middelkerke-ligging
middelkerke beeld

 

Het definitief ontwerp is weinig veranderd ten opzichte van het wedstrijdontwerp. Het definitief aantal parkeerplaatsen is iets geslonken, met name door het voorzien van de mogelijkheid om in de toekomst toegangscontrole en slagbomen te voorzien. Er zijn 13 aangepaste parkeerplaatsen voorzien voor personen met een beperking.

das Bauer Kabinett staat in voor de bouwaanvraag (ingediend in november 2017) en voor het uitvoeringsdossier (afgeleverd einde 2017). Ook de werfopvolging (start oktober 2018, ingebruikname januari 2020) werd verzorgd door das Bauer Kabinett.

Het project is volledig in little BIM uitgewerkt met behulp van Autodesk Revit.
middelkerke-snede3D

 

Categorie(ën): overheidsopdracht, utilitair